Extraknäckat som bonde samt Ekodagen

Dålig uppdatering har det blivit.
Lite mycket att göra och allt för mycket runt omkring denna vecka.

Har extraknäckat som bonde hemma hos pappa nu några dagar utöver det vanliga jobbet. Det har varit mysigt att få ta på sig gummistövlarna och knata ut i ladugården. Nu har pappa bara en massa tjurkalvar och stutar, inga kor som ska mjölkas. Men det är lite jobb att få 14 småkalvar att dricka mjölk, varav 9 går tillsammans. Så man måste vara snabb, smidig och ha bra koll på vem som har ätit och vem som försöker stjäla.
Natur säger bara. Jag älskar natur. Det finns inget som slår natur. Inget.

och på tal om natur.

Igår var det ekodagen på Gotland. Då hålls det på föreläsningar varje år på ett visst tema som väljs ur.
Iår var det vatten. Några gotländska föreläsare presenterade sina projekt, som alla rörde vatten då. Intressant. Speciellt det museum några människor har öppnat på södra gotland i en gammal prästgård, en av deras nyaste utställningar handlar om Östersjön. Deras tanke är att att folkbilda människor och sprida den akademiska kunskapen som finns om Östersjön ur olika perspektiv. Dit måste man åka.

Dragplåstret för kvällen var Mattias Klum. Har ni inte hört om honom tidigare så är han fotograf och dokumäntärfilmare. Han var den förste svensk som fick sitt foto publicerat på framsidan på National Geografic. Det är en stor bedrift. Dock är det inte bara det han gör. Han är en otroligt bra talare, berättade om sina äventyr runt omkring världen då han arbetar som frilansare. Det han gör, är inte bara att han fotograferar utan han upplever, han lär sig om områdena han befinner sig i, och blir engagerad. Det märks på en sådan person att fotograferingen är inte den enda passionen för honom, utan hans jobb, att förmedla världen, naturen till oss andra är en lika stor passion.
Han har förstått det där med att naturen är ett måste för människan för att kunna existera. DET verkar det inte vara många som faktiskt tror på.

Men som naturmänniska vet man det här. Att människan behöver naturen för att överleva, vi kan inte utrota den, förinta den eller fortsätta förstora den. Det är naturen som ger oss våra liv, våra mediciner, våran luft som vi andas, våran föda, våra jobb mm. men vi behandlar inte alltid naturen väl.

Naturen kan fortsätta finnas utan människan, men människan kan inte leva utan naturen var väl ett av de teser Mattias drev. Och det stämmer. Jag vet. Jag är naturmänniska, natur framför stad. Alla gånger.

Jag rekommenderar att gå in på Mattias hemsida och titta på hans fantastiska bilder och läsa om hans olika projekt.

http://www.mattiasklum.com/

...och sist. Får ni chansen att gå och lyssna på honom. Gör det. Jag har suttit på så många föreläsningar och jag tror att han är tamifan den bäste föreläsare jag lyssnat på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0